Cephalotus follicularis

Generelt

Denne art er den eneste i slægten Cephalotus og blev beskrevet første gang i starten af 1800-tallet.

Den er ikke beslægtet med andre kødædende planter og er i ordenen Oxalidales (surkløver) under kladen Rosider, hvor de bl.a. er nærmere beslægtet med fx. jordbær, æble og eg.

Cephalotus follicularis

Oprindelse og levevis

Planterne findes endemisk i kystegnene i det sydvestlige Australien fra Augusta til Cape Riche omkring Albany (planten kaldes også ofte ‘Albany pitcher plant’. De vokser i fugtige, lysåbne sumpe og langs vandløb i spaghnumsand-jord og findes også sammen med andre kødædende planter som især Drosera hamiltonii.

Beskrivelse

Læs mere

Pleje

Planterne kan vokse i vindueskarme, terrarier eller drivhuse. De kan dog være lidt svære at få til at trives fuldt.

Planternes oprindelige klima er tørt middelhavsklima om sommeren med fugtige vintre.

Jord:

Trives i 1:1 perlite og spagnum – evt. suppleret med sand eller bark – eller 1:1 spagnum og sand. Planterne skal gerne stå i lidt dybere potter (over 15 cm i højde).

Lys:

Skal gerne have masser af lys og kan tåle fuld sol

Vanding:

Planterne skal holdes fugtige og brug gerne højere potter, så at rødderne ikke rådner. Om sommeren må de godt stå i vand (helst kun kortvarigt), men ellers skal jorden blot holdes fugtig. Dette gælder især om vinteren, hvor bladende helst ikke må blive våde, da de hurtigt mugner.

Planterne trives ved højere luftfugtighed (op til 60-80% fugtighed)

Temperatur:

Planterne foretrækker om sommeren op til 25 grader om dagen og køligere nætter, mens der om vinteren er temperaturer ned til 5 grader og sjælden let frost.

Planterne kan overleve alt kortere lettere frost til op til 40 graders varme.

Overvintring

Planter har en hvileperiode over 3-4 måneder, som muligvis kan springes over. I hvileperioden kan planterne godt visne helt bort og gror frem igen fra rhizosomerne, når lys og temperatur stiger igen.

Omplantning:

Planterne har det bedst med ikke at blive omplantet så ofte, da de oftes svækkes når deres finere rodnet beskadiges. Beskyt gerne planten med mindre sol (mindre fordampning) lige efter omplantningen.

Skadedyr og sygdomme

Primære skadedyr er skaldlus og svampeangreb (ved for fugtig stillestående luft og for lidt lys)

Formering

Frø

Frøene er små 4-6 mm og behårede og spirerne vokser meget langsomt til planter. Frøene kan godt tåle opbevaring i køleskab i nogle måneder.

Deling af vækstpunkter

Planterne kan nemt deles fra større klumper. Alternativt er at dele rhizosomet i 2-5 cm lange stykker. Formeringen gerne i starten af vækstsæsonen.

Bladstiklinger

Planterne kan godt formeres ved bladstiklinger, hvor bladende plantes i jordblandingen efter at være trukket af planten med stilk. Bladende ‘trækkes’ gerne om foråret og plantes til stilken er dækket.

Kilder:

Carnivorous Plants, Ellison, A.M et al

Growing Carnivorous Plants, Rice, B.A.

Carnivorous Plants, Hewitt-Cooper, N.

Carnivorous Plants, Slack, A.

The Savage Garden, D’Amato, P.

https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalotus