Sarracenia minor

Oprindelse og habitat

Sarracenia minor

Planten er vidt udbredt på de kystnære sletter fra det sydøstlige North Carolina til det nordlige Florida (er den mest sydligt voksende af fluetrompet-slægtens arter)

 

Vækstforhold

Planterne trives ikke på friland i Danmark. De skal dyrkes i drivhus, hvor deres vækstsæson forlænges (typisk april-oktober). Arterne er frosttolerante.

Beskrivelse

Trompeterne er oprejste og bliver op til 30 cm høje (med få undtagelser). De er glatte med en bred sammenføjningskam forrest. Låget former et kuppelformet udhæng over åbningen. På den øverste del af trompetens bagside er der mange gennemskinnelige lyse vinduer. Trompeterne er generelt grønne med en kobberfarvet rødlig farvning langs den øvre del, hvis de vokser i fuld sol.

Fangst af byttedyr er speciel: insekterne ledes af nektar-spor til åbningen, men når de kommer til åbningen er de i et ret mørkt område pga. den overhængende kuppel. Byttedyrene bliver ansporet til at kravle eller flyve længere ind i trompeten, hvor der er meget lysere pga. sollyset, der kan trænge ind gennem de gennemskinnelige vinduer. Kravlende insekter mister på indersiden af kuplen fodfæste, fordi overfladen er glat og voksagtig, mens flyvende insekter ramler ind i vinduerne. Som resultat af dette vil byttedyrene falde hjælpløse ned i den smalle trompet ind i fordøjelsesenzym-suppen.

Planterne varierer kun en smule indbyrdes ved at nogle arter har tyndere og stivere trompeter, mens andre har tykkere og blødere trompeter. En undtagelse er en variant fra Okefenokee-sumpene i Georgia, hvor de ofte vokser i store måtter på flydende sphagnum-mos og planterne bliver op til 90-120 cm høje (i opdræt bliver de ‘kun’ 75-90 cm høje).

I naturen tiltrækker planterne hovedsagelig myrer, selvom den selvfølgelig også fanger en masse andre byttedyr.

Blomstring

Blomsterne er mellemstore og smør-gule. Modsat andre arter i fluetrompet-slægten åbner denne art om foråret ofte blomsterne samtidigt med at de første trompeter åbner sig.

 

Kilder:

  • Peter D’Amato: The Savage Garden
  • Personlig korrespondance med Martin Ravn Tversted