Oprindelse

Planter fra mange forskellige egne i verdenen falder ind i denne kategori og trods navnet indbefattes også arter fra varmt-tempereret klima (middelhavs-klima) og tropisk klima.

 

Beskrivelse

De typiske planter er lavt-voksende med blade, der vokser ud i en vifte dannende en roset-form. De har oftest blade voksende langs jorden, mens nogle har blade, der er mere oprejste eller voksende på en kort stamme med de døde gamle blade tilbage ved basis som et skørt.

Planterne bliver oftest 5-7 cm i diameter, men der findes både større og mindre arter.

Mange af arterne ligner hinanden til forveksling og der dukker stadig nye arter op i landes som fx. i Sydafrika.

 

Blomstring

Planterne skyder blomsterstængler det meste af årets varme måneder og stænglerne kan hos nogle arter bliver op til ca. 60 cm høje (typisk dog omkring 10 cm).

Typisk åbnes blomsterne enkeltvis successivt over nogle uger og blomsterne er for denne gruppe alle enten hvide eller lyserøde. Blomsterne er oftest små – ca. ½ cm i diameter, men i visse tilfælde er blomsterne store og prangende og kan blive næsten så store som planterne selv.

 

Væskstforhold og årstider

Nogle er kort-livede hvor rosetterne kun vokser et par sæsoner, hvorefter planterne skal have formeret sig med frø.

Med undtagelse af et par arter vokser planterne året rundt og har ikke brug for vinter-dvale. De fleste vokser i frostfrie områder men tåler ofte kortvarig frost. Hvis bladene udsættes for frost dør de, men vanlig vis kommer der nye planter skydende fra de tykke, beskyttede rødder.

 

Pleje

De er ofte lige så nemme at få til at gro som D. capensis. De trives oftest meget godt i drivhuse og i vindueskarme.