Utricularia vulgaris

Klassifikation og diversitet

Almindelig blærerod, eller på latin kendt som Utricularia vulgaris, tilhører familien Lentibulariaceae og er en art i blærerodslægten Utricularia.

Det latinske navn kommer fra ‘utriculus’, som betyder ‘lille sæk’ og ‘vulgaris’, som betyder almindelig.

Almindelig blærerod
Utricularia vulgaris

Planten er en vandlevende plante, der især er kendt for sine små blæreformede fangstorganer, som den bruger til at fange mikroskopiske vandlevende organismer med.

Inden for arten kan der observeres en vis variation, herunder forskelle i størrelsen og formen på fangstblærerne samt variationer i blomstens farve. Disse forskelle kan være et resultat af lokale tilpasninger til specifikke miljøforhold såsom vandkvalitet, lysniveauer og temperaturer. I nogle tilfælde er der blevet identificeret deciderede underarter eller morfologiske varianter specialiseret til specifikke geografiske regioner.

Udbredelse og habitat

Almindelig blærerod er vidt udbredt i tempererede dele af Europa og Asien og kan også findes i enkelte områder af Nordafrika. Den forekommer hovedsageligt i stillestående eller langsomt flydende ferskvandshabitater såsom søer, damme, moser og lavvandede sumpe. Planten trives i næringsfattige vande, hvor den ofte har en fordel over andre vandplanter, da den kan supplere sin ernæring gennem fangst af små vandlevende organismer.

Den er den mest udbredte blærerod-art i Danmark. Den findes dog stadig relativt sjælden og findes hovedsageligt i næringsfattige søer og moser med klart vand og lav konkurrence fra andre akvatiske planter. Den foretrækker solrige til halvskyggede forhold og har en optimal pH-værdi mellem 6 og 8, men kan klare både ret høj og ret lav pH. Da planten er fritflydende og ikke rodfæstet i sedimentet, er dens overlevelse stærkt afhængig af vandkvaliteten og tilstedeværelsen af passende fødekilder.

Almindelig blærerod
Utricularia vulgaris

Planten spiller en vigtig rolle i økosystemet, da den hjælper med at regulere populationen af små vanddyr såsom dafnier og myggelarver. Derudover fungerer den som en indikatorart for god vandkvalitet, idet den er følsom over for forurening/eutrofiering.

Arten er dog ikke helt så kræsen ift. vandkvalitet (og meget lavt indholdet af næringsstoffer) ift. de andre blærerod-arter, der lever i Danmark

Beskrivelse af planten

Læs mere

Anbefalinger til vækst og pleje

For at dyrke almindelig blærerod skal følgende betingelser opfyldes:

Vandkvalitet

Planten trives bedst i næringsfattigt, let surt vand med et højt indhold af organiske stoffer såsom tanniner. Dette kan tilføjes til vandet fx. som spagnum-mos (evt i en nylonstrømpe) og det mørke, te-farvede vand bedrer plantens vækst og mindre algedannelse. Planterne holdes gerne i større beholdere (gerne >100 l eller lavere sø) – og gerne 60cm-1 m i dybden. Vand med højt kalkindhold eller klorholdigt vand kan hæmme væksten.

Lysforhold

Planterne har et højt lysbehov og trives bedst i fuld sol. Minimum 4 timers direkte sollys dagligt anbefales for optimal vækst og blomstring.

Temperatur og klima

Planten er hårdfør og kan tåle lave temperaturer, hvilket gør den velegnet til dyrkning i områder med kolde vintre. Den klarer sig godt i danske vandmiljøer og kan overvintre naturligt ved hjælp af sin vinterknopper (se nedenfor).

Plantning og etablering

Planterne har ikke behov for substrat, da den er fritflydende. Den kan simpelthen placeres i vandet, hvor den vil etablere sig selv. Det er vigtigt at undgå konkurrence fra aggressive vandplanter, der kan udkonkurrere den om lys og plads.

Vinterhi

Hvis planten dyrkes i en kunstig dam eller akvarium, kan man lade den overvintre naturligt i vandet, så længe isdække ikke forhindrer ilttilførsel og de ligger frostfrit (oftest kan en dybde på 50 cm være tilstrækkelig). Alternativt kan hibernaklerne opbevares køligt i en beholder med fugtig tørvemos og genplaceres i vandet om foråret.

Formering

Planterne formerer sig både seksuelt (via frø) og vegetativt (ved deling).

Vegetativ formering

Den mest almindelige formeringsmetode er vegetativ formering gennem fragmentering. Små dele af plantens stængler med minimum 3 blade kan udvikle sig til nye planter, hvilket gør det let at formere almindelig blærerod i damme eller akvarier. Også hibernakler kan danne nye planter om foråret.

Frøformering

Planten kan også formere sig via frø, som udvikles efter bestøvning. Frøene spredes med vandstrømme og kan transporteres over lange afstande. Dog er frøformering mindre almindelig i kultur, da spiring kræver specifikke miljøbetingelser, såsom lavt næringsindhold i vandet og optimal lysintensitet.

Kilder