Darlingtonia californica

Generelt

Denne plante er eneste art indenfor slægten Darlingtonia under Sarraceniaceae-familien. Den går har tilnavnet kobra-lilje eller kobraplante pga. dens specille udseende, som ligner en oprejst kobra-slange. Den blev opdaget under Wilkes-ekspeditionen i 1841 og beskrevet af John Torrey i 1853.

Darlingtonia californica

Udbredelse og Habitat

Darlingtonia californica er hjemmehørende i et ret specifikt og geografisk begrænset område i det nordlige Sierra Nevada og kystegnende i det nordlige Californien og det sydvestlige Oregon herunder de de kølige, skyggefulde og ofte tågefyldte regioner i Klamath-, Siskiyou-, Salmon og Trinity-bjergene. De vokser på områder fra næsten havniveau nær stillehavet op til over 2600 meters højde.

Darlingtonia californica vokser oftest på områder specielle serpentinholdige jorde (indeholder serpentinbjergarter, som er ultramafiske), som er fattige på essentielle næringsstoffer som nitrogen, fosfor og kalium, men rige på magnesium og tungmetaller som jern, nikkel, chrom og kobolt. Disse jordbundsforhold med delvist toksiske stoffer bidrager til en lav konkurrence fra anden vegetation. Dog findes planterne dog også i mere almindelige sure sphagnum-moser og våde græsenge i bjergene.

Plantens levesteder er typisk let skrånende og er mættede med køligt, iltfattigt og langsomt sivende vand, hvilket hjælper med at regulere rodtemperaturen, hvilket er afgørende for plantens overlevelse i varmere vejr. Vandet er generelt basisk og (ligesom jorden) fattig på opløste næringsstoffer.

Klimaet i plantens udbredelse er klassificeret som middelhavsklima med våde vintre og tørre somre. Sommertemperaturerne er høje i indland og køligere langs havet og på tværs af områderne vil der altid være køligere nætter. Oveni dette er mikroklimaet i Darlingtonias levesteder er typisk køligere og mere fugtigt end de omkringliggende områder (stabiliseret ved vandets tilstedeværelse og tættere vegetation).

Beskrivelse

Læs mere

Pleje

Jordblanding

Darlingtonia californica trives i fattig, sur jord med lavt næringsindhold. En passende jordblanding kan være en blanding af tørvemos og sand eller perlite i forholdet 1:1. Dette sikrer en luftig blanding med god drænage og efterligner plantens naturlige vådområdehabitat.

For at sikre yderligere afkølig af planterne kan man overveje at plante i store potter eller evt. lyse potter.

Darlingtonia californica

Vanding

Planterne skal have vand med lavt indhold af opløste mineraler, såsom regnvand eller destilleret vand. Vand gerne fra oven (med køligere vand) og jorden skal holdes konstant fugtig (men ikke våd). Potterne kan sættes på en underskål/bakke med vand, hvilket kan hjælpe med at sikre passende fugtighed.

Planterne kan også holdes i vindueskarm.

Temperatur og sollys

Planterne trives i køligere klima (15-25 grader) og vokser fint i fuld sol til let skygge. De trives fint på friland i Danmark og man kan forlænge vækstsæsonen ved at have dem i drivhus.

Alt efter oprindelse (fra mildere kystklima eller mere ekstremt indlandsklima) og evt. hybridisering er de mere eller mindre følsomme for frost og overophedning. For en god orden skyld kan de ved meget varme sommerdage (sjældent i Danmark) beskyttes mod overophedning ved. fx. at sætte den i let skygge eller afkøling af rødderne ved at placere af potten i større mængde vand eller ved brug af drypsystem.

Vinterpleje

Planterne er ret hårdføre og kan anekdotisk tåle helt ned til -35 grader om vinteren. De trives fint på friland i Danmark og visner ned (til rhizomet) om vinteren. Alt efter hvor planternes oprindelse er (bjergegne, lavland eller fremavlede) vil de være mere eller mindre frostfølsomme.

Fodring

Det er bedst at lade planten fange sit bytte selv og supplerende fodring er generelt ikke nødvendig. Der er lidt uenighed om planterne behøver gødning, da disse planter er tilpasset meget næringsfattige miljøer, men gødning vil formentlig ikke skade dem.

Sygdomme og skadedyr

Planterne rammes ofte af råd/svampesygdomme ved for stillestående vand eller for meget varme. God luftcirkulation omkring planten forsøges for at afhjælpe disse problemer. Desuden kan de blive ramt af spindemider.

Formering

Der er to primære metoder til formering: frøformering og deling:

Frøformering:

Dette er en mere tidskrævende metode:

  • Stratificering: frøene kræver en kold stratificeringsperiode for at bryde dvalen. Dette indebærer at simulere vinterforhold ved at opbevare frøene i et fugtigt, koldt miljø (normalt omkring 4°C) i flere uger. Bland fx frøene med let fugtig sand eller sphagnummos og køl dem i en forseglet pose i 4 til 6 uger.
  • Frøene sås efter stratificeringen på overfladen af passende jordblanding og skal holdes fugtigt, køligt og lyst
  • Spirningen sker typisk over flere uger og jorden holdes konsekvent fugtig og lidt varmere

Først efter 7-10 år er planterne fuldvoksne.

Deling

Deling af planter i flere mindre sektioner (hver med sit eget rodsystem) er en hurtig og effektiv metode og udføres tidligt på foråret før vækstsæsonen begynder.

Jordstængelen (rhizomet) deles i flere sektioner. Hver deling skal have mindst en knop/vækstpunkt med skud og en del af rodsystemet. De nye planter vandes grundigt efter plantning for at få jorden til at sætte sig omkring rødderne og skal være lidt beskyttet mod kraftig sol i starten.

Kilder:

IMG_6648

Billede 14 af 14